Deel 3 uit een serie blogs onder de titel “Een leuke hondenbaan”, die ik voor het regionale blad ‘De Uitstraling’ heb geschreven.

Ik heb de vorige keer onder andere over parasieten in ‘de vacht’ gesproken,

maar wat zijn er eigenlijk voor vachtsoorten? En wat horen daar voor behandelingen bij?

Dat zouden zomaar vragen kunnen zijn die in uw hoofd opkomen. Nou, en leuk dat je het vraagt, daar zit best nog wat variatie in! We onderscheiden korthaar, langhaar, stokhaar, krulhaar en ruwhaar en, als u meer wilt weten over vachtsoortenen, kijk dan vooral ook eens hier. In deze blog zal ik vooral focussen op de gangbare behandelingen zijn die bij specifieke vachtsoorten worden toegepast.


Ruwharig

Ruwharige vachten kunnen geplukt en gestript worden en als u, net als ik, van de ruwharige-look houdt, zijn dit de enige juiste behandelingen. Ik zie in mijn praktijk geregeld ruwharige honden die elders geschoren zijn en dan verdwijnt de ruwe look. Ik vind dat zonde! Een Pluk- of Stripbehandeling kan alleen gebeuren als uw hond plukrijp is. Dat kunt U zelf makkelijk bepalen door de vacht in de gaten te houden. Een aantal ruwharige rassen zijn de Cairn Terrier, Ruwharige Teckel, Border Terriër.

Een Pluk- of Stripbehandeling kan alleen gebeuren als uw hond plukrijp is. Dat kunt U zelf makkelijk bepalen door de vacht, en uw stofzuiger filter, in de gaten te houden. Voorbeelden van ruwharige rassen zijn de Cairn Terrier, Ruwharige Teckel en de Border Terriër.

Plukken wordt twee keer per jaar gedaan, Tijdens deze behandeling worden de ruwe haren geplukt tot op de zachte ondervacht. Dit moet wel gebeuren als de haren echt los zitten. Anders is het te pijnlijk en zou je huidontsteking kunnen veroorzaken. Ik kies er voor mijn eigen ruwharige honden te plukken. Ze verdragen het goed en ik vind het prima als ze tijdelijk wat ‘korter’ ogen.

Strippen wordt elke 3-4 maanden gedaan. Hier wordt alleen de bovenste laag weggeplukt en blijft er een korter, maar nog steeds ruwe vachtje staan. Bij strippen worden er feitelijk meerdere lagen in de bovenvacht gebracht die één voor één worden verwijderd.

Dit betekend dat uw hond nooit “in zijn onderwolletje” hoeft te lopen, maar altijd een ruw uiterlijk blijft houden. Het strippen gebeurd vaker en is minder intensief voor uw hond en zorgt dus dat de ruwharige look altijd behouden blijft .


Ontwollen

Ontwollen is dankbaar werk en een vorm van behandelen die honden over het algemeen goed verdragen. Ze knappen er altijd van op en zijn blij dat hun huid weer kan ademen. Ontwollen gebeurt bij honden met een stokharige vacht en dan vooral in het voorjaar en het najaar tijdens de natuurlijke ruiperiode (het omwisselen van de zomer vacht naar de wintervacht, en andersom) waarin de ondervacht los komt. Als baasje herken je het eenvoudig aan de wolletjes die uit de vacht steken en de overdadige hoeveelheid haar in uw woonkamer. Bij ‘ontwol honden’ kunt u oa denken aan de Berner Sennen, Herders, Golden Retriever en Collie’s. Ontwollen wordt gedaan met een speciale ontwoller kam, wassen en een waterblazer die de losse wol en haren er met een flinke luchtdruk uit blaast. Het scheelt voor u veel stofzuigen, de hond voelt zich prettiger en zal ook minder ruiken.


Knippen en Effileren

Effileren is een vorm van knippen. Bij een sterk krullende vacht gebeurt dit knippen met een rechte (gewone) schaar om een strak resultaat te krijgen en bij een sluike of wollige vacht gebeurt dit effileren met een effileerschaar.

Knippen gebeurt typisch elke 2 maanden. Honden die gekipt moeten worden hebben lang haar. Denk aan de Yorkshire Terriër bijvoorbeeld. De haren van dit soort honden lijken het meest op mensen haar. Ze groeien gewoon door en vallen uit als ze rijp of dood is. Er is dus geen duidelijke ruifase.

Effileren betekent uitdunnen. Dit wordt gedaan om de vacht minder zwaar te maken of wat minder scherpe kniplijnen te hebben. Een effileerschaar knipt niet ineens al het haar weg zodat je een optimaal, vloeiend en natuurlijk resultaat krijgt. Het uitdunnen van de vacht dient voor het in model brengen en verwijderen van overvloedig, en voor de hond vaak hinderlijk, haar. Het wordt oa gedaan bij Boomers, ShihTzu en dat soort type hondjes.


Scheren

Scheren is een techniek die op bijna iedere vacht kan worden losgelaten, mits er genoeg haar op staat. Máár of dit de juiste behandeling is voor uw hond, is een ander punt! Laat je voorlichten en vertel je trimster wat je gewenste eindresultaat is.

Een veelgehoorde misvatting is dat een hond kaal wordt van scheren maar dat hoeft helemaal niet. Scheren kan op verschillende lengtes, denk daarbij aan de baardtrimmer van uw (droom)man….

Om een hond in een bepaald model te krijgen kan er ook gekozen worden om het lijfje te scheren en de pootjes te kippen. De mogelijkheden zijn legio. Niet elke vacht mag geschoren worden, het kan de haarstructuur veranderen in zachter wolliger haar. Dan kan het sneller gaan klitten en wat doffer eruit zien. In sommige gevalen kan er  scheer alopecia ontstaan. Deze klachten verschijnen soms pas maanden na het knippen of scheren. De huid wordt kaal en kan zeer veel pigment gaan vertonen. Waarom de vacht en huid zo reageert is niet precies bekend.


Wassen

Wassen, is een veelkomende behandeling en voor veel honden is het naast nagels knippen de enige behandeling die ze nodig hebben. Wassen is één van de behandelingen die je zelf kunt doen maar gebruik wel de juiste materialen en dat betekent bv dus geen babyshampoo!

Een trimsalon biedt u het voordeel dat ze de juiste shampoos voor de verschillende vachten hebben en dat ze, over het algemeen, beter zijn uitgerust om de hond lekker te laten badderen.

Hebben ze een keer in iets ‘lekkers’ gerold of zitten ze onder de modder dan is het fijn om ze niet thuis te hoeven wassen.


Tussenbeurt

Een Tussenbeurt is een verzamelnaam voor klein-onderhoud. Denk daarbij aan als u bv alleen de pootjes, het kontje of kopje wil laten bijwerken. Ze worden dan ook lekker gewassen en lopen er weer mooi bij.


Zelf aan de slag

Als hondeneigenaar heb je de verantwoordelijkheid om voor je hond te zorgen!

Afhankelijk van het vachttype kan dat bv kammen of borstelen zijn. Als u de hond goed bijhoudt wordt de trimbeurt een stuk eenvoudiger voor zowel de trimster maar zeker ook minder belastend voor de hond. Zelf aan de slag met wassen en scheren of zelfs plukken kan, en is uiteraard uw eigen keus. Het is sterk afhankelijk van het type vacht en uw vaardigheden en geduld hoeveel tijd daarmee gemoeid gaat. Goede borstels en scharen maar ook shampoos zijn (erg) duur maar zelf wel aan te schaffen. Het aanschaffen van overige professionele apparatuur zoals wasbaden, blazers en föhnen is voor de meeste particulieren niet haalbaar. Laat je, voordat je zelf het avontuur aangaat, goed informeren bij de trimsalon.


tot de volgende keer! Iris van Heusden


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *