Deel 2 uit een serie blogs onder de titel “Een leuke hondenbaan”, die ik voor het regionale blad ‘De Uitstraling’ heb geschreven.

Het voorjaar is begonnen

Het voorjaar is begonnen en het vlooienseizoen is in aantocht!

De vlo en de teek zijn het meest bekend maar daarnaast zijn er ook mijten, luizen en wormen die onze dieren flink tot last kunnen zijn. Dat beperkt zich niet tot ongemak zoals jeuk of pijn maar het zelfs kan tot serieuze vacht- en huidproblemen leiden. Ik zal er kort wat over vertellen. 

-Vlooien-

Een vlooienbesmetting kan het hele jaar optreden, maar van april t/m november is het risico het grootst. Als uw huisdier jeuk heeft controleer dan of hij vlooien heeft. Dit doe je met een vlooienkam. Je zoekt naar zwarte puntjes (vlooienontlasting) maar verwar die niet met zand of vuil. Vlooien zitten graag op donkere plekken ze kruipen weg als je ze probeert te vinden. Als je er één of meerdere vind is het zaak om snel actie te ondernemen voordat je een vlooienplaag in huis krijgt. Vlooien zijn vervelend voor de hond. De beet is erg pijnlijk, daarom zie je de hond vaak opspringen als hij gebeten wordt. Dit geeft jeuk waardoor ze gaan krabben en bijten. Sommige dieren kunnen allergisch worden voor het speeksel van de vlo. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Kortom, vlooien zijn een niet te onderschatten probleem.

-Teken-

” Je zal niet de eerste zijn die een tepel aanziet voor een teek…..”

Teken zitten vooral in het gras en struiken. Je herkent ze aan een klein bolletje dat vastzit aan de huid. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Je kan ze overal op het lichaam tegenkomen. Let wel op: reutjes (mannetjes) hebben net zoals teefjes tepels, en ja meer dan twee! Je zal niet de eerste zijn die een tepel aanziet voor een teek… Teken kunnen ziektes overbrengen op mens en dier als ze niet snel verwijderd worden. Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

dierendokters.nl

Luizen en mijten-

Luizen zijn met het blote oog waarneembaar in de vacht en geven dezelfde klachten als de vlo. Mijten kunnen in de huid óf in de vacht zitten maar zijn niet altijd zichtbaar.  Sommige mijten zitten in de haarzakjes waardoor de haren uitvallen en er kale plekjes kunnen ontstaan. Een bekende mijt is de oormijt.

Alleen de dierenarts kan vaststellen wat wat is en weet ook welke behandeling de hond nodig heeft.

-Wormen-

Er zijn verschillende soorten wormen en wist u dat, via de hond, ook de mens (vooral kinderen) besmet kunnen raken? Preventief ontwormen (4x per jaar) is een goede manier om problemen te voorkomen.

Hou je hond tevreden door problemen voor te zijn

Met het regelmatig controleren en onderhouden van de vacht kunnen veel problemen voorkomen worden. Als een hond met jeuk, kale plekken of huidproblemen in de trimsalon gebracht wordt, zullen we altijd proberen te achterhalen of de hond gewoon aan zijn trimbeurt toe is of dat er toch een ander probleem speelt. Als een meer volledige diagnose nodig is, sturen we u uiteraard door naar de dierenarts.

Een laatste tip van mij; behandel altijd al uw honden en katten tegelijkertijd anders springen ze van de één naar de ander……


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *