Deel 1 uit een serie blogs onder de titel “Een leuke hondenbaan”, die ik voor het regionale blad ‘De Uitstraling’ heb geschreven.

Iris van Heusden

Hoi, mijn naam is Iris van Heusden, eigenaresse van Hondentrimsalon-Iris in Oirschot, ik mag dit jaar een aantal columns schrijven waarin ik jullie vertel over de vachtverzorging van honden. Over wat doen we in de trimsalon en wat kunt u zelf doen? Maar ook hoe een gezonde vacht bijdraagt aan de gezondheid van de hond. Als dierenartsassistente kan ik het ook niet laten om af en toe wat aandacht aan de algemene gezondheid van jullie trouwe viervoeter te schenken.

Wanneer is dat eigenlijk begonnen?” en “hoe ging dat vroeger dan?”.

Van praktisch naar mooi

We weten dat de hond al zeker 10.000 jaar als ´huisdier´ gezien wordt. De eerste aanwijzingen voor honden verzorging stammen uit de tijd van de Romeinen die de honden graag met sieraden versierden. In die tijd waren er al verschillende hondenrassen zoals Hounds voor de jacht en de Italiaanse Greyhound die gebruikt werden als kruik voor koude nachten.

Volgens de meeste experts waren de eerste honden die getrimd werden Curly-Coated Retrievers (16de eeuw). Deze honden, de mogelijke voorvaderen van de huidige poedels, waren populair bij jagers. De dikke vacht maakte het moeilijk voor de hond om te zwemmen om wild op te halen dus werd de achterhand kaal geknipt. De pootjes bleven bedekt tegen de koude en ook rond de nek en schouders bleven de haren lang voor de warmte en drijfvermogen. De haren op de knop gingen in een staartje zodat de hond beter kon zien. Toen een hele praktisch oplossing maar het model heeft de eeuwen doorstaan.

De trimsalon

Aanwijzingen voor hondentrimmen als beroep vinden we op een afbeelding uit 1904 (-A Riverside Industry: Poodle-Barbers in Paris-). Talrijke hondenkappers beoefenden hun vak, buiten aan de Seine kaden in Parijs.


De eerste salons (of ‘hondenkappers’) waren klein en hadden niet meer dan een paar kooien, een tafel en een wasplekje. Met technologische voortgang kwamen er steeds meer hulpmiddelen bij, denk bv aan de föhn.

Moderne trimsalons

Trimsalons van nu zijn er in allerlei soorten en maten. Omdat het baasje kwaliteit verwacht en de hond kwaliteit verdiend, maakt een goede trimsalon gebruik van moderne apparatuur. De behandeling wordt er voor de hond een stuk aangenamer door. Als voorbeeld de waterblazer die niet alleen de droogtijd na een wasbeurt verkort maar ook de natuurlijke rui niet verstoort. Een flinke stap voorwaarts vergeleken met urenlang blazen met een föhn en eindeloos borstelen want welke hond vindt dat nu leuk?!  Het doel is tenslotte niet alleen dat ze er weer keurig uitzien maar ook dat ze blij en relaxt weer de deur uit gaan.

De volgende keren zal ik meer vertellen over alle middelen die trimsalons ter beschikking staan. Uiteraard komen in volgende blogs ook de vachttypes aan bod en de technieken die we daarvoor in huis hebben.

Iris


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *